Izbiram prepričanja

realitetna terapija

Čuječnost

Čuječnost pomeni biti pozoren na poseben način: z namenom, v sedanjem trenutku in brez presojanja.

Umetnost zavedanja življenja je v pozornosti sedanjega trenutka, kar je nasprotje temu, da jemljemo življenje kot samoumevno.

S pozornostjo negujemo večje zavedanje dejstva, da se naše življenje odvija le v trenutkih, zato je pomembno, da smo prisotni tukaj in zdaj.

Sedanji trenutek je edini čas, ki ga imamo, da v njem živimo, rastemo, čutimo in se spreminjamo.”

Vir

Kabat-Zinn, J., 2011. Kamorkoli greš, si že tam. Ljubljana, Iskanja d.o.o.

Čas za čuječnost

Ko si vzamemo čas za čuječnost se učimo biti pozorni, da bi se bolje spoznali, prišli v stik s samim seboj ter ustvarili empatični in poglobljen odnos do sebe.

Gre za sistematični proces samoopazovanja, samoizpraševanja ter zavestnega delovanja, biti bolj v stiku s seboj.

Vaditi pozornost je preprosto, a zahteva trud in discipliniranost.

Sčasoma izbiramo vse bolj proaktivno vedenje in nismo več na t. i. avtomatskem pilotu; dovolimo si sprejemati pozitivne spremembe, izbirati lastna dejanja in se bolj zavedati, da smo sami misleci svojih misli, ob čemer razvijamo določena čustvovanja, občutke, … S takim razumevanjem sebe se ne prepuščamo vodenju zgolj zaznanih impulzov.

Raziskave so pokazale, da je čuječnost lahko ena od učinkovitih tehnik pri zmanjševanju simptomov stresa, depresije in motenj hranjenja.

Dobro je vedeti, da je obvladovanje čustev s katerikoli tehniko kratkoročna rešitev, saj si le za prvi hip povrnemo izgubljeni nadzor nad življenjem.

Dolgoročnejša rešitev je v procesu samopresojanja ob strokovno usposobljeni osebi; v razumevanju, kaj je namen našega vedenja, koga ali kaj poskušamo nadzirati, da bi dosegli želeno, od katere predstave dobrega zase nočemo odstopiti, katera nerealna pričakovanja gojimo do sebe in drugih, …

Čuječnost in svetovanje

Miren prostor, s prijazno in ljubečo atmosfero, ki si jo lahko ustvarite doma ali kjerkoli je vaš čuječi kotičekko ste le to, kar ste in ne poskušate biti nekaj, kar niste.

V procesu svetovanja imate možnost odločiti se za trenutke čuječnosti, ko vas bom kot sogovorka vodila v procesu samoopazovanja, bolj z namenom razumeti se, kot obsojati, s popolnim razumevanjem česarkoli, kar se lahko pojavi.

Pomembno je le, da ste v stiku z vašo temeljno naravo in ji pustite, da neovirano teče iz vas.

mandala

Kot vaša sogovorka bom z zanimanjem prisluhnila vašemu razumevanju tega, kar doživljate, vašim vprašanjem, s katerimi se boste v procesu samoopazovanja soočali, brez prizadevanja, da bi ”nekam prišli”.

Moj namen je spodbujati vas k sprejemanju tega, kar je in kar ste, tukaj in zdaj, saj boste prav iz razumevanja sebe tega trenutka lažje sprejemali svoje nadaljnje odločitve.

Želim vam biti v oporo, da se opolnomočite v spoprijemanju z izzivi življenja, ob katerih doživljate stres, da si boste dovolili ranljivost, a se obenem bolj zavedali lastnih moči, modrosti in bili sočutnejši in prizaneslivejši do sebe; da boste pogumneje sprejemali odločitve, v katerih boste videli smisel zase, tudi ob vam dragih ljudeh. 

“V trenutkih ranljivosti je zaupanje vse, kar imamo.”

Vesna Pahor

“Valov ne moremo zaustaviti, lahko pa se naučimo deskati na njih.”

Jon Kabatt-Zinn

5_mandala_mo

“Ko zaprem vrata bolečini, si odprem vrata ljubezni, s ključem lastne miselnosti.”

Vesna Pahor

“Zdani se le tisti dan, za katerega smo budni.”

Henry David Thoreau

Asset 7

izdelava strani Vesna Kne