Izbiram prepričanja

realitetna terapija

dig_luna

Zakaj jaz, zakaj zdaj

“Zakaj jaz,

mi odzvanja vprašanje, iščoč en sam pravcati razlog, s katerim bi si upravičila dejstvo, da že enkrat spravim iz sebe to množico misli, ki se mi porajajo. Kako hecno jih je opazovati med njihovim nastajanjem in prerivanjem, katera bo zasedla vidnejše mesto v mojem razumu. Katera se bo zdela plemenitejša, pametnejša, prava, posebna, bolj … In ta vprašanja, s katerimi se vsako sekundo čedalje bolj oddaljujem od tega odločilnega začetnega koraka. Oh, kako poznan je ta cikel vrtinčenja besed, ki se preigravajo vedno znova in znova kot na starem magnetofonskem traku:” Zakaj bi med toliko množico ljudi, ki pišejo, objavljajo, so že uveljavljeni in priznani, nekdo bral moje misli? Zakaj? Res rabim to? Ah, ne, nima smisla. Počni raje tisto, kar že znaš in se ne podajaj v neznane vode. Kaj pa če …?”

In še preden se sploh zavem, da te misli niso resničnost, zgolj odsev lastnega strahu pred neznanim, se že poslovim od ideje, ki želi na plano in ji ne dam ne prostora ne časa, da se izrazi. Odložim jo na počivalnik neskončnosti, prestavim svoje delovanje v nižjo prestavo in se udobno umestim v vsakdanjik, ki ga poznam. Sledim poznani rutini. Mirna, da se nisem odločila za nov korak. V opravičilo sebi, z lahkoto izberem tiste misli, s katerimi si razložim, da je tako, kot je, bolje, znano, varno, dokler … Dokler nekega dne ob nekem nepričakovanem dejanju, dogodku ali pa kar tako butnejo ideje še siloviteje kot prej. Zaznam nezadovoljstvo, nemir in že se znajdem na znanem poligonu preigravanja v iztrošenem orkestru istega zaporedja misli.

Dovolj!

Zavedam se, da so misli moje in od nikogar drugega, da jih sama barvam z barvami pomena in se sama odločam ostajati pred priprtimi durmi, za katere ne vidim, da sem le jaz tista, ki lahko odrine vrata pred seboj in se poda naprej. In šele tedaj, ko se vsega tega zavem, mi postane jasno, da ni ovir zunaj mene, ampak sem ovira sama sebi, katere višino si nastavljam sama, z razlogom ohranjanja domačnosti znanega. Se sploh zavedam, da misli zgolj so, da je njihova narava taka, da se porajajo, izginjajo in preprosto so, ves čas.

Zakaj jaz? Ker sem edinstven odtis v tem vesolju, ki ga še nikoli ni bilo in ga tudi ne bo. Morda različica, a točno takega odtisa ne bo pustil nihče. Prav to idejo spoštujem, ji sledim in zdi se mi dovolj tehtna. In čemu potem ne bi delila sebe z drugimi? Čemu, ne bi pustila prosto pot idejam? Morda pa vendar kdo prestreže moje misli, se poistoveti z njimi in naredi hitreje korak naprej ob zavedanju sebe in svojega edinstvenega obstoja.

Zakaj zdaj,

mi odzvanja vprašanje v tisočerih različicah že slišanih besed. Ne vem. Pravzaprav nimam odgovora, zakaj prav zdaj. “Ker tako čutim” mi je odgovor premalo utemeljen, na trhlih temeljih, po moji presoji, saj ga lahko odpihne že naslednje manj pozitivno čustvo. Iščem nekaj oprijemljivejšega, nekaj, kar bo v moji predstavi imelo tehtnejši razlog. Nekaj, zaradi česar ne bom odnehala, ko se pojavi naval vprašanj, s katerimi si bom omajala začetno zaupanje vase. Zakaj zdaj? Ker verjamem vase? Ker vem, da zmorem, če si zaupam? Ker …?

Ker vem, da sem zadovoljna, kadar počnem stvari, ki me veselijo, ki mi nekaj pomenijo, kadar se preprosto izgubim v ustvarjalni brezmejnosti. Ker želim deliti in izmenjavati svoja spoznanja z drugimi in se tako uresničevati. V tem je namen. A zakaj zdaj? Čakajoč sebe, da to spoznam na poti življenja, sem se odločila narediti prvi korak v neznano, čeprav ne vem, kam bom odšla. A če ne storim prvega koraka, nikoli ne bom spoznala in doživela prigod, ki se bodo vtisnile v moj odtis, ki bo ostal za menoj kot edinstven dokaz mojega obstoja. Na pot se podajam v duhu igrive otroške radovednosti, odprtosti za novo …

“V zavedanju svoje enkratne neponovljivosti poskušam dati sebi in svetu najboljše, kar znam in zmorem ta hip.”

Zgodbe

Komentarji

Tu je prostor za tvoj komentar. Hvala ker soustvarjaš to zgodbo.

Zelo globoko, pristno, iskreno. Izjemna zgodba, ki jo predlagam tudi drugim, da si jo preberejo.

Amadeja

Srečujem se s podobnimi dvomi vase, zmanjka mi odločnosti, da bi naredila korak v neznano… Odložim v prihodnost, ki se izmika, ob tem pa sem nezadovoljna.

Vesna

Komentar zgodbe Zakaj jaz, zakaj zdaj

Na osnovi Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah ni dovoljeno razmnoževanje zgodb (tako v elektronski kot v natisnjeni obliki) oziroma prodaja teksta ali dela teksta, s čimer je uporabnik seznanjen s pogoji uporabe.

Uradni list RS, št. 16/07 uradno prečiščeno besedilo, 68/08110/1356/1563/16- ZKUASP in 59/19.